Zeytin ve zeytinyağı, bol miktarda fenolik antioksidan ve ayrıca kanser önleyici bileşikler skualen ve terpenoid içerir. Ayrıca, aşırı iltihaplanmayı azaltan yüksek düzeyde tekli doymamış yağ asidi, oleik asit içerirler.
Zeytinyağı, kardiyovasküler hastalıkların gelişiminde rol oynadığı gösterilen LDL'nin (veya “kötü kolesterolün”) oksitlenmesini baskılayan biyofenoller içerir. Kandaki yüksek LDL seviyeleri oksidatif stresi arttırarak arter duvarlarını sertleştirir (ateroskleroz olarak adlandırılır). Zeytinin içindeki biyofenoller kan basıncını düşürür, dolayısıyla arteriyel plak oluşumunu da azaltır.
Bu sağlık faydalarından düzgün bir şekilde yararlanmak için satın aldığınız zeytinyağının gerçek olduğundan emin olmanız gerekir. Çoğu zaman zeytinyağı, soya veya kanola yağı gibi daha düşük dereceli yağlarla karıştırılabilir ve aynı fiyata satılabilir.
Zeytinyağı ve zeytininen kalitelisine ve en lezzetlisine Ayvalık ve Ege Bölgesi civarından ulaşabileceğinizi rahatlıkla ifade edebiliriz. Çünkü zeytin bu bölgede yetişir ve zeytinin yetiştiği yerin lezzet ve kalite ile son derece yakından ilgisi vardır. Hemen her yeri zeytin ağaçları ile dolu olan Ayvalık ziyaretiniz sırasında birbirinden farklı lezzete sahip olan zeytinleri alabilir ve bu zeytinlerden elde edilen zeytinyağının tadına bakabilirsiniz.
Zeytin, ibuprofenin etkisini taklit eden güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip oleocanthal adı verilen bir bileşik içerir. Zeytinyağı, artrit gibi kronik iltihaplı hastalıkların ağrısını doğal olarak azaltır ve ağrının azaltılmasına yardımcı olmak için günlük diyete eklenebilir.
Zeytin ve zeytinyağındaki antimikrobiyal özellikler mide ülserlerine neden olan bakterilerle savaşmaya yardımcı olabilir. Çalışmalar, yüksek polifenol seviyelerinin ülsere neden olan sekiz bakteri türüne karşı koruma sağladığını ve bunların üçünün bazı antibiyotiklere dirençli olduğunu göstermiştir.
Zeytin, kan dolaşımı yoluyla tüm vücuda oksijen taşıyan protein olan hemoglobin oluşumunda önemli bir faktör olan önemli miktarda demir içerir. Demir ayrıca bağışıklık fonksiyonunu ve bilişsel gelişimi düzenlemekten sorumlu enzimlerin oluşturulmasına yardımcı olur.