×
Ayvalık’ın Tarihi
Ayvalık, son derece köklü bir tarihe sahiptir. Balıkesir’in önemli bir tatil beldesi olan Ayvalık tarih boyunca Kydonia, Taliani ve Cisthna gibi farklı isimler ile adlandırılmıştır. Çok eski bir yerleşim yeri olan Ayvalık’a ilk yerleşen halk Misyalılar olarak bilinmektedir.


Ayvalık’ın Tarihi

Ayvalık, son derece köklü bir tarihe sahiptir. Balıkesir’in önemli bir tatil beldesi olan Ayvalık tarih boyunca Kydonia, Taliani ve Cisthna gibi farklı isimler ile adlandırılmıştır. Çok eski bir yerleşim yeri olan Ayvalık’a ilk yerleşen halk Misyalılar olarak bilinmektedir. Yunan adalarından göç eden çeşitli milletler, Edremit Körfezi’nde bulunan adalara çeşitli koloniler kurmuşlardır. Bunun yanı sıra Ayvalık ve çevresinde M.Ö. 330 ile 30 yılları arasında Makedonların yerleştiği bir yerleşim yeriyken M.Ö. 30 ile M.S. 395 tarihleri arasında ise Romalıları yerleşim yeri olarak kullandığı bir bölge haline gelmiştir. Ayvalık, daha sonra 1453 yılına kadar Bizansların egemenliğine girmiştir.

Korsanlar tarafından sürekli saldırıya uğrayan Ayvalık’ın karşısındaki adalarda yaşayan halk, daha önceki yıllarda Kabakum’da ve sonrasında Eğri Bucak’ta yaşamıştır. Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in Midilli’yi alması ile birlikte bölgede ki korsan problemi sona ererek denizin güvenliği sağlanmış olup bölge de yaşayan halkın da güvenli bir şekilde hayatlarını sürdürebilmesi sağlanmıştır. Bunun yanı sıra korsanlardan kaçan halk Ayvalık ve Cunda adasına yerleşmiştir.

Ayvalık’ın Tarihi Gelişimi

Günümüzde Ayvalık’ta herhangi bir tarihi kalıntıya rastlanmamasına karşılık yer yer Roma ve Helenistik dönemin izlerine rastlanabilmektedir. Kentte hayatını sürdürmeye devam eden Rum halkının 1821 yılında Yunanistan’da ayaklanması ile birlikte ilçenin büyük bir kısmı boşaltılmıştır. Bundan sonra ki dönemlerde ise Ayvalık eski canlı günlerine kavuşamamıştır. 1919 yılına gelindiğinde İngilizler tarafından işgal edilmiş olan bölge, Kurtuluş Savaşı ile birlikte büyük bir zafer elde etmiştir. Ayvalık Cephesi’nde 172.Alay komutanı Yarbay Ali Bey tarafından ilk kurşun düşman sıkılmış ve Büyük Taarruz ’un ardından 1922 yılında askeri birliklerin Ayvalık’a girmesi ile birlikte Yunanistan’ın işgalinden bölge halkı kurtulmuştur.

Ayvalık’ın Tarihi Yerleri

Agios Yannis Kilisesi

Cunda’nın tarihi yel değirmenleri ile bitişik olan Agios Yannis Kilisesi, eskiden bir kilise olarak kullanılmaktaydı. Ayvalık’ın en önemli tarihi yerlerinden bir tanesidir.

Panaya Kilisesi

Bakkal Sokağı’nda yer alan kilise, Kent Kitaplığı’nın bulunduğu bölge de yani Ayvalık gezilecek yerlerden bir tanesi olan önemli bir yerin hemen yanında konumlanmıştır.

Ayışığı Manastırı

Cunda Adası’nda yer alan Ayışığı Manastırı, Ayvalık tarihi ile ilgili önemli bir kalıntıdır. Pateriça koyunun son kısmında bulunan manastırı 1771 yılında Aynoros keşişleri tarafından inşa ettirilmiştir. Zeytin ağaçlarından denize sıfır bir konum ile Ayvalık önemli yapıları arasında yer almaktadır.

Agia Paraskevi Manastırı

Taşlı Manastır olarak da bilinen söz konusu manastır, Tımarhane Adası’nda bulunmaktadır. Çamlık koyunun karşı tarafında yer alan manastır, aslında bir yarımadanın tam ortasında kalıyor.

Tarihi Ayvalık Sokakları

Ayvalık’ın tarihi ile ilgili önemli bir bilgi kaynağı olan bu sokaklar Ayvalık tarihini merak edenler için eşsiz bir yer. Siz de tarihi Ayvalık sokaklarını gezerek Ayvalık ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.

Instagram